Nieuw(s) vanaf de middenbok.

Door , 24 november 2012
 • We gaan! Maar is ‘we’ 2, 3, 4 of 5?

  Veel is wat het is, maar niets is wat het lijkt! Om na eerste instantie voor vier geboekt te hebben, blijkt de vroegboeker er toch bij te kunnen zijn! Gezelligheid kent geen tijd, dat blijkt wel als drie van de vijf geheelonthoudenden de minder gemotoriseerde fiets hebben gekozen om de van A naar Beter en terug te komen. Als de hele clan aanwezig is, de eerste biertjes klotsen, de menu-keuzes staan, is het tijd om de opties op tafel te gooien. En ideeen zijn er legio! Gaan we naar Engelsland, Ierland en/of Schotland? France en/of Espagne? Of gaan we nu echt echt echt naar midden-Italie? De lijn is vervangen voor Boxer, het zou zo maar kunnen.
  Met de mobiele brigade present lijkt het er ook op dat een retour naar/van Bozen (Ook wel Bolzano voor de niet Asterix lezers) haalbaar met 5 man. Nu is het alleen nog de vraag of het 5 wordt. Of 4. Of 3? 2 zeker. Nu nog maar even de voorwaarden van meneer de Bundesbahn nazien. Datum is er, bestemming is er. De lol om daartoe te komen was er ook. Nu de puntjes nog zetten op de e. Van Italie!

Nieuw(s) vanaf de middenbok.

Door , 23 november 2012
 • Une planne!? Ein Plann!? A Plan!? Neu… Nog niet!

  Kou zet in, winterbanden rollen alweer over het asfalt: het is
  ondertussen de hoogste tijd om de ferme tweewielers op de middenbok te
  parkeren en de hersft en winter over de welwillende geheelonthouders
  te laten trekken. Om de bevriezingsverschijnselen tegen te gaan
  natuurlijk met de nodige antivriesmiddelen in het bereik!
  Maar 2013 lonkt! En hoe! Eens wordt het weer mooi weer (Al ontkent
  iedere Hollander dat) en eens vergaat de wereld (Te hopen dat die
  Asbakteken er naast zitten) en dat wil zeggen dat er een plan klaar
  moet liggen voor een fijne motorvakantie in 2013! Nou ja, een plan.
  Een idee! Nou ja… Een richting meer. Daarom de algehele bijeenkomst
  minus een, die ook weer plus een blijkt, bij een lokale Chineess:
  laten we eens een en ander over tafel gooien! En dan niet alleen het
  eten graag! Ook reisdoelen!
  Om de orde enigszins te behouden en geen ProjectXYZ achtige taferelen
  te veroorzaken hartje Brabants dorp laten we locatie nog even in het
  midden. Eten, biertje, oude dozen en nieuwe kaarten en ingevingen: ik
  zeg, laat maar komen die vakantie!

Nieuw(s) vanaf de middenbok.

Door , 11 september 2012
 • Rondje Ardennen – Dag 3

  Met dezelfde drukte in de kamer is het tijd om alles bijeen te schrapen en wederom in te pakken. De weg terug gaat vandaag ingezet worden, maar eerst is het de innerlijk mens die op de juiste weg gezet mag worden met een ontbijt en de nodige koffie.
  Tomtom wordt geinstrueerd om terug te rijden via via, op een mooie route. We zullen zien! Bij de eerste afslag verschijnt ook de eerste glimlach: nee hè?! Het is een kort uitstapje vanaf een doorgaande weg om weer uit te komen op… Jawel: dezelfde weg! Maar de rest gaat wel goed: La Roche, Beffe…. Tsja… En dan? De Tomtom neem op zijn kronkelige stand de fraaiste binnendoorwegen. Maar op de kaart is het lastig te volgen! We zien Amay op de borden, Remicourt, Borgloon, Wellen, Viermaalroot (Doen die niets aan security ozfo?), Hasselt, Lummen, Beverlo tot aan Balen. Daar is het tijd om een lunch te gaan doen, pal langs een kling-kling-kling-kling treinstation! Het eten is er niet minder om, en daar is het ook een mooi moment om de eingrekening op te maken en te kijken wie hoeveel bij wie anders nat is.
  Uit Balen koersen we verder, door Mol en ongemerkt Nederland binnen. Wat binnendoor omrijden via Knegsel, Vessel en Oostelbeers, Oirschot, Boxtel maken we nog een korte stop in Helvoirt. Op een gezellig dorpsterras ta-tu-ta-tu-tatuutert de open dag van de Brandweer voorbij. Als was die herriemakende versie waarschijnlijk geen gezellige maar een broodnodige. Vanuit Helvoirt steken we rechtdoor rechtaan terug, waar bij Andel de wegen scheiden en we terug kunnen blikken op een mooi weer rondje Ardennen! Waar het bier… Ja, bier is en het eten? Een meer dan culinaire belevenis! 
  De kilometers zijn het niet, maar de laatste dag is dan ook Kroatisch warm: ongehoord! Met de motor weer op de middenbok is het vooruitkijken naar iets nieuws! Iets anders! En een andere keer?

Nieuw(s) vanaf de middenbok.

Door , 9 september 2012
 • Rondje Ardennen – Dag 2

  Dag 2 begint bijtijds, en na een opfriscursus voor de spiegel krijgen we een simpel doeltreffend ontbijt voorgeschoteld. Met de nodige koffie als mengsmering en basis voor een rijdag is het zaak om de mens in het warme pak te hijsen. Er ligt een vastgestelde route in het verschiet, allemaal binnendoor, zonder de Garmin enige vorm eigen initiatief te laten geven. "Dan zijn we voor de lunch terug!" wordt nog wel wat getemperd, de route heeft leuke/mooie dingen in het verschiet.
  Dus vanuit La Roche kruisen we binnendoor naar Rendeux, Beffe (Waar we een hele collonne oude legervoertuigen bijeen treffen), Amonines, Dochamps, Baraque de Fraiture (Bekend gebied), Rettigny tot nabij Houffalize. Hier doen we op de bron van de La Chouffe een bakje. De bediening is dan wel klein, maar niet te onbescheiden om de zelftriggerende smartphone van Leo in de weg te zitten. Of staan. Dat verschil zie je niet duidelijk op de afdruk…
  Deel 2 bracht ons naar Tavigny, Longvilly en uiteindelijk Bastogne. Drukke stad ook vol historie. En eet-gelegenheden.
  Het laatste stuk is binnendoor via Bertogne, Ortho en Hives en La Roche. Aankomsttijd een gevaarlijk 14.00 uur.
  Met weer wat frisse en vooral luchtigere kleding doen we een rondje stad, op pad naar het terras waar we een groot deel van de middag allerlei vormen van kleinkunst voorbij zien trekken of aan zien schuiven. De versterkte two man-and-woman-band met trekharmonica en tambourijn brengt zelfs her ruziende stel tot stilte. Met hetzelfde codron legervoertuigen en kudde motoren wat voorbij trekt is het entertainment gehalte top. Maar goed, we hebben ook wat tijd te doden…
  Meneer de Hotellier heeft ondertussen niet stil gezeten en heeft de eerste slakkengang al voorbereid. Een aoarte combi met escargots en rivierkreeftjes. De niertjes zijn top, de nagang is fijn. Kortom: lekker gegeten!
  Met nog een laatste proost in de stad geven we morgen de route terug uit handen aan de doe-het-maar-kronkelig Tomtom. We zullen zien!

Nieuw(s) vanaf de middenbok.

Door , 8 september 2012
 • Rondje Ardennen – Dag 1

  Zo'n weeken weg is natuurlijk een mooi initiatief. Zeker als dat samen valt met het mooie weer wat nog steeds van kracht is! Plan is om met drie man naar La Roche en Ardenne te gaan en daar een rondje te maken. Hotel is geboekt, wat volgens de Uppelse overleveringen ook met een paar cullinaire hoogstandjes zal zijn! En we houden natuurlijk niet alleen van rijden: eten is net zo belangrijk om de motor evenwichtig het land rond te sturen!
  De vrijdag start al bijtijds: om 9 uur verzamelen we in Uppel om nog een bakje te doen en dan koers te zetten naar Belgie.
  Garmin van Buren heeft het voortouw: wat na een paar keer afslag en ommekeer weer duidelijk is. Die is de draad, weg, route en eigenlijk alles wel kwijt. Reset 1, 2 of 3 brent ons beter op weg, van de snelweg af en binnendoor bij Tilburg zakken we via Oirschot, Vessem, Borkel en Achel verder af naar een koffiebreak. Daar vandaan zullen we nog een uurtje doorrijden is het plan. Dus we passeren Peer, Hasselt, Borgloon, Heks en Remicourt. De tijd rijdt rustig mee. Een stukje snelweg brengt ons snel een stuk verder, en van de kaart: dat is lastig volgen. De grote lijnen worden via Huy afgelegd tot even voor La Roche. Daar moet even een noodplan aangegrepen worden, een der BMW heeft alleen nog wat benzinedamp te verteren. Ondertussen is het uurtje sturen al anderhalf, twee en zelf twee-en-een-half geworden, het landschap wordt langzaam glooiend, en de taal veranderd langzaam in Frans. Maar ook een vorm van lichte trek wordt een vorm van honger tot stevige trek: een broodje kan ook gelijk aangesproken worden.
  Volgetankt en al sturen we rondom La Roche af op het einddoel: het hotel! We zijn lekker bijtijds daar, maar wat de hoteleigenaar betreft te vroeg: hij opent de tent pas een uurtje later… En dan blijkt dat we eigenlijk een dagje te laat zouden zijn? Geen plek, want!? Lichte paniek slaat toe… Monsieur de hotellier had ons gisteren verwacht. Foutje van de baas. Eigenlijk heeft'ie geen plek. Foutje van de baas… Nou… Hij heeft een kamer voor 3, maar dan wel in een hele gezellige opstelling? Mmmm… Tot de Franse radartjes op toeren zijn en zijn fout toch kan herstellen. Dat heeft dan wel impact op 5 andere gasten, maar die zijn er (nog) niet en weten (nog) niet beter! Dus zo liggen we alsnog op een kamer voor 3, goed en wel!
  In het stadje maar snel een paar biertjes doen, want het eerste cullinaire hoogstandje wordt pas om 7 uur geserveerd. En we waren er vroeg, en nu dus ook weer vroeg bij om even van de zon te genieten op het plein. En van een Jupiler. Tsja… Daar is dit land wat miij betreft niet bekend om geworden.
  Het eten is inderdaad lekker, de wijn erom heen een mooie aanvulling. Met nog wat laatste blikken in en om La Roche is het tijd om de dag te laten voor wat het is. Op naar de route van dag 2! Maar niet na eerst een ontbijt te hebben weg gewerkt natuuurlijk 😉

Nieuw(s) vanaf de middenbok.

Door , 7 september 2012
 • Opnieuw oorlogsgebied?
  Stilzitten is er voor een geheelonthouder niet bij. En met de korter wordende avonden en kansenverkleinende zonuren is het de hoogste tijd om de koffer nogmaals om te hangen en een paar kilometers zuidwaarts te trekken: op zoek naar mooi asfalt! En bochten natuurlijk: rechtdoor rijden is voor treinen.

  In een iets andere setting (50% in, 50% daarvan 'nieuw') de komende dagen de Ardennen in. En Luxemburg? Frankrijk? Duitsland? OK, de kaart voor Oostenrijk laten we maar thuis, maar zoals met elke ronde die we maken: we weten het startpunt en de tijd. En de rest? Dat zien we wel.

Nieuw(s) vanaf de middenbok.

Door , 5 juli 2012
 • Vakantie 2012 – Dag 10 – Terug en terugkijkend…

  Zo'n trein is nou niet echt een genot om door een land gestuwd te
  worden. Zelfs niet met een paar voorzichtige biertjes en een klein
  afzakkertje. Het eerste deel is allemaal goed te doen, je zit nou
  eenmaal zelf ook niet stil. Zeker niet als er nog voldoende spreekstof
  over is en spraakwater de spreker niet tegenspreekt.
  Want je kan een hoop vertellen over deze ontdekkingsreis. En als je
  dat niet binnen al te korte termijn doet kan je er ook steeds meer
  over weglaten. En zo zou je dus bijna vergeten dat Kroatie toch een
  Walhalla moet wezen voor de Renault 4TL liefhebbers, retro is in, en
  zo veel retro als hier nog in goede staat rondrijd hebben we nog niet
  eerder gezien. Al doen sommige andere oudjes het ook nog goed, het
  klimaat is er kennelijk geschikt voor?
  Waar de Kroaat erg goed in is, is waarschuwen! Alles wat zo'n beetje
  je pad kan kruisen heeft een fraai bord gekregen: overstekende koeien,
  overstekende everzwijnen, overstekend wild. Overstekende oudjes
  ontbreken. Ook de paddentrek is hier kennelijk niet zo'n ding? Al komt
  je de kikkers wel regelmatig op de menukaart tegen… Hopen dat het de
  oudjes dan beter vergaat!

  Door het land heen zie je ook verschillende invloeden terugkeren in de
  bebouwing. Voorop gesteld dat de invloed van het 'kleine onderonsje'
  daar niet onder geschaard kan worden: al is het soms lastig te
  onderscheiden of het om een geflanst bouwwerk gaat? Afbouwen is er
  regelmatig niet of nauwelijks bij.
  Je kan wel de invloeden van de omliggende landen een beetje
  meekrijgen. Hoger in het land, mits de welvaart er voor is, zie je de
  Oostenrijkse stijl terug. Zo'n beetje halfweg worden er naast de grote
  open stenen ook bakstenen gebruikt. Waarvan er dan sommigen door twee
  linkerhanden aan/op/bij-elkaar gemetseld zijn. Dat verklaard het
  smeerwerk her en der: beter een gepleisterde bende om de onderliggende
  zaak te verbergen.

  Nog meer borden waar je als contributeur over verbaasd zijn de
  inhaal/inhaalverbods-borden. Veel… Heel veel! Maar ja: je verbaasd
  je ook over de langsgroeven in de bochten: die zullen vast nut hebben?
  In ieder geval je hartslag aardig aan gang houden: want dat doen ze,
  die groeven!

  Ook lijken ze erg conflicbeheersend bezig te zijn: botte messen zijn
  erg vaak terug te vinden in de diverse eetgelegenheden waar we hebben
  vertoeft. Maar ja: wij verstaan die gasten ook absoluut niet, en als
  zij elkander ook net zo min verstaan is het wellicht maar beter zo.
  Want kaas kan je er niet van maken. Kunnen ze trouwens zelf ook niet
  maken was de ontdekking bij de ontbijttafel. En koffie… Wat een
  na-de-nachtmerrie was dat! De grote-potten-koffie-bende was het
  absoluut niet. gelukkig tref je onderweg regelmatig een echt
  espressomachine: verse bonen, hoge druk: lekker bakkie! Als je
  tenminste krijgt waar je op hoopt… Een vol kopje is soms een koffie,
  soms een koffie amerikaan, grande koffie of soms gewoon een dubbele
  espresso. Nou ja: vakantie is soms ook afzien!

  En uitzweten? Alsof je een paar dagen 6 uur achtereen in de sauna hebt
  gezeten: zo warm in een motorpak! Rijden met de kraan open, straaltjes
  op plaatsen waar straaltjes niet horen te stralen! Dus een dagelijkse
  douche is wel zo lekker, al wordt die frisheid de opvolgende dag
  gelijk teniet gedaan als de neus 's morgens al weer in een warm
  staat… En nu doet het motorpak ook wat met die dan nog heersende
  frisheid!?

  Om toch wat traditioneels van het land te ondervinden was het
  uiteraard zaak om zo'n o-zo zielig lammetje van het spit te redden. De
  hulp voor ons gekozen makkertje was net te laat, deze had het
  onderspit al gedolven… Maar smaakte daarom er niet minder om! Wat
  een mooi vak heb je dan toch als opper-buiten-kok-stoker! Al heten ze
  allemaal Janjetina, wat dan een opmerkelike naam is voor de meestal
  stoppelbaardige mannen die er in de weer zijn… Maar dat kan ook een
  stukje taalbeheersing zijn?

  Op de terugtocht via Slovenie zie je ook wanneer je je echt onder de
  Europese Unie mag scharen: zodra je Verkeersremmende maatregelen
  hebt… Slovenie zelf geeft een iets ander beeld, voornamelijk nat.
  Maar dat zullen de Slovenen vast ook geen plezier gedaan hebben.
  Ondanks de regenachtige dag zien we wel mooie strekken asfalt: beter
  dan wat we gemiddeld een aantal dagen er voor hebben onderzocht.
  Alleen rijdt de Sloveenees dan wel iets pittiger op de prettige
  asfalt: als een malloot dus!
  Italie is niet veel beter wat dat betreft, al was het nu rustig op de
  weg. En steeds natter op het laatste deel, niet echt prettig. Wel
  prettig als je binnen zit en je nadruipende bikers binnen ziet
  (na-)druppelen. Gedeelde pret is halve smart, al is een gedeelde pizza
  nog steeds pizza.

  En zo dwalen we wat af op het spoor, wat ook een wonder genoemd mag
  worden! Na al die overdenkingen en verhalen is het zaak om stil te
  willen liggen: dat is iets waar het treinding heel anders over denkt.
  Zo'n hotsenknotsen-rit hebben we al eens eerder meegemaakt: veel
  geschud en nog meer wakker gehouden dan absoluut noodzakelijk is.

  Als dan de ochtend voor de zoveelste keer echt aanbreekt en de coupe
  weer enige beweging ziet zitten we al weer ver in Duitsland. Een
  kleine opfrisser en een nieuwe koffie-vergruizing met ontbijt later is
  het wachten tot het motorpak nog een keer aangeschoten kan worden. Om
  uiteraard na aankomst nog niet in gebruik genomen kan worden: het
  loskoppelen en uitrangeren kost nou eenmaal tijd…
  Als we dan als bijna laatst van de trein rollen, de zaken opgezadeld
  zijn en we richting Holland koersen, worden we nog een maal door
  Meneer Mevrouw Garmin op een prachtig rondje klaverblad gezet: ons
  geluk kan niet meer op?
  Een tussenstopje nabij Venlo tijdens een bakje koffie, taart en lunch
  zien dat het er op zit…

  Tijd om het pak te luchten, helm te poetsen en na te mijmeren! En eens
  voorzichtig na te denken over een volgende ronde? Maar waarheen ook
  weer??!

Today’s Links

Door , 20 juni 2012
 • Tsja, wij weten natuurlijk al langer dat het zo is! Investeren is dus het nieuwe digesteren! Proost aldus!
  via Omroep Brabant op 19-6-12


  EINDHOVEN – Wie flink wat geld wil verdienen, moet investeren in whisky. De prijs van de betere whiskys is in vier jaar tijd met 400 procent gestegen. Daar kan geen bank, obligatie of aandeel tegenop.

Digest powered by RSS Digest

Today’s Links

Door , 10 juni 2012
 • Vakantie 2012 – Dag 9 – De regendans deels ontspringen?

  De laatste dag breekt aan… en uit: een natte nacht en de dag lijkt niet veel beters te brengen? Het is ook een wast drukkere ochtend dan normaal: met vier man op een (bad-)kamer geeft veel beweging in de tent. Als de coordinatie nog niet door koffie, of wat er voor door moet gaan, gesmeerd is, wordt dat ook weer wat lastiger om de focus op de juiste plek te leggen.
  Het laatste vakantie-ontbijt wordt genoten, de koffie wordt voor lief genomen en het uitzicht op een stuurdag in een regenpakbroeikas voor lief genomen.
  Als de laatste ochtend rituelen zijn opgevoerd danwel afgevoerd zadelen we de fietsen nogmaals op en steken ons in het regenpak. Meneer Garmin gaat ons naar Triest leiden: de voorzichtige rechterhand zal zijn deelgenoot worden. Het regent best op zijn tijd, wat de voorzichtigheid voorop zet. Want ook als alle andere dagen is er in Slovenie ook een diversiteit aan wegen te vinden. Mooi, fijn asfalt, maar ook stukken met butsen, grind, gaten, sleuven modder en allerlei andere uitdagingen die de motorrijder nu net niet in de bocht wil treffen. Daarbij wil een andere essentieel moterrijonderdeel niet helemaal meer deelnemen aan al dat gestuur: het achterwerk heeft danig te voorduren gehad van de lange zitsessies. Met name de delen die door naadjes extra zijn belast. Auw!
  Meneer Garmin heeft een hele speciale rit voor ons in gedachten. Of mevrouw: broer wordt al de hele vakantie door een vrouwenstem de verkeerde herberekening op gestuurd. 
  Vanuit Ljubljana worden we op weg gestuurd, de kleinere wegen op. Een deel over de 642 tot we bij Vrhnika de 7 volgen. Niet te lang: Garmina zet bij Kalce de 621 in. Dit is bijna 28 kilometer voorzichtig genieten: prachtige doorgangen en wegen! Daarna pakken we de 207 en steken Ajdovscina de 444 op. Over de snelweg bij Vipava nemen we de 614 en nemen de 204 naar Triest. Met daar nog een fijne omweg nabij en door de stad komen we uiteindelijk bij het Station uit: vroeg genoeg om de afgeladen bende zien te vertrekken. 
  Als we deels afgepakt een bakje echte koffie van Italiaanse slag doen breekt buiten de echte pleuris uit: echte slagregens en onweer! Er druipen gaandeweg meer (natte) motorrijders binnen… Die hebben het ook erg naar hun en haar zin gehad.   
  We moeten de tijd nog even doden, laden kan pas om half 4 en de trein vertrekt om kwart over vijf. Zeggen ze!
  Na nog een set regenbuien en een rondje station schuiven we maar weer achter de zelfde tafels om een puntje pizza als lunch te verwerken. Ook kan daar de uiteindelijke schade worden nagerekend: wie is wat nu schuldig aan het (bijna) einde van deze rit.
  Beter voorbereid dan de heenreis zetten we koers naar de lokale Spar: inkopen voor een simpel diner en een laatste afpilsener kan hier gedaan worden. In de trein hoeft wat dat betreft niet veel meer te ontberen! 
  Hoe vroeg wij er ook waren, we zijn zo'n beetje de laatste die de motoren op de trein stallen. Wat uiteindelijk niet zo heel vervelend was: vanaf het laadmoment is het wachten… Met diverse herhaalde 'Attenzione' meldingen als afwisseling. Als dan stipt om kwart over 5 de courgettes aan de auto-rijtuigen wordt gekoppelt is het al duidelijk: we zitten in Italie, op tijd vertrekken is er niet bij.
  Een dik half uur na plan zet het gehele stel zich dan toch in beweging. En dat is ook het signaal om een biertje met hun aluminium kantjes tegen elkaar te laten klotsen. Geslaagde vakantie, mooie dingen gezien, voornamelijk in de laatste doorsteek! Je kan niet alles vooraf weten, nu weten we het. En kunnen we het gaan onthouden. Hopelijk. Maar dat zien we bij het volgende voorstelrondje wel weer?

Digest powered by RSS Digest

Today’s Links

Door , 9 juni 2012
 • Vakantie 2012 – Dag 8 – De Sloveense kant van het verhaal!

  De laatste dag begint ook weer vroeg. En ook weer warm! In Hotel Kutina is de koffie grotendeels gelijk aan de naam van de het hotel. De rest van het ontbijt is niet veel wilder, maar de eindafrekening is een hele verademing. We krijgen 30 procent korting op de kamers omdat ze toch echt een probleem met hun warmwater voorziening hadden. Nu was de koude douche toch echt een koude douche, maar wel welkom!
  In het pak gehesen gaan we eerst naar boven toe, op de aanwijzingen van de Garmin. Die weet het beter, maar kan het beter niet weten. Vanuit Kutina zijn we waarschijnlijk richting Veliki Zdenci gegaan, bij gebrek aan kaart en geheugen is de tocht ook waarschijnlijk via de 34 naar Dunovac. Daar grijpen we in en draaien een binnendoorweg op die wonderbaarlijk mooi uitpakt! Dat was de koffie, die ook wonderbaarlijk goed was. En lekker. En voor die knaken… Extra goed! 2 koffie voor 10 Kuna is een koopje! Al heeft de lokale bevolking weer meer toeristisme gezien dan wij? 
  Met een beetje gas gaan we door de 2 op, veel nagekeken door de lokale (boeren) bevolking. Het valt op dat de lokale huizen in dit deel van het land vaak armoedig overkomt. Sommige zijn uit baksteen opgezet, sommige uit grotere blokken. Maar in vele gevallen weet je ook waarom hier zo veel huizen gepleisterd zijn: metselen kunnen ze niet! Jammer alleen dat veel huizen het smeerwerk ontberen?
  De 2 rijden we verder door met een hoop boerenvolk onderweg. De trekkers en achterliggende automobielen en vrachtmobielen houden de zaak aardig op. Sommige stukken asfalt zijn best te doen, andere toch een stuk lastiger.
  De 2 gaat gaat via Durdevac, Koprivnica, Varazdin Gornje Vratno, Ptuj en Slovenska Bistrica over naar de 430. Deze rijdt redelijk door, en we zitten sinds Ormoz al in Slovenie! Zonder problemie, maar met een extra (eerste) stempel in het paspoort.
  Het Sloveense deel rijdt lekker door en het ziet er allemaal ook minder erremoeiig uit. Waar ligt het aan? Omdat het een echt Eu-land is? Tsja…
  Vanaf de grens gaat het dan ook aan een stuk door. En een stuk door zeer doen! Het stukje van nog geen 100 kilometer blijkt na aankomst in Ljubljana maar 170 kilometer te zijn, wat de teller van de dag op een 450 brengt. En de laatste strek gelijk de langste. Met een 32 graden op de teller naast de gereden kilometers is het afzien. In Ljubljana aangekomen is het eerste hotel vol, daar worden we 7 kilometer verder verwezen naar een hotel wat voldoende plek heeft. Garmin maakt daar 14 kilometers van: die kunnen er nog wel bij. Kwart voor 7 zetten we ham eindelijk op de middenbok: de ligplaats is een luxe 4-plek kamer. De Wiener-snitzl XXL 200 meter verderop is goed, het lokale Pivootje gaat er in als gesneden koek.
  We zijn er weer bijna klaar voor: de terugreis naar Dusseldorf, maar eerst naar Triest! Die laatste zit moet niet te moeilijk zijn? Laten we het (droog) hopen… 

Digest powered by RSS Digest

Today’s Links

Door , 8 juni 2012
 • Vakantie 2012 – Dag 7 – Veel gaten en hobbels?!

  Het ontbijt in Knin was goed, de koffie wederom waardeloos! De wegen na de start waren ook minder… We waren vreselijk verwend op dag 6, mooie wegen en een mooi gebied waren de 350 kilometer deel van de tocht. Maar vandaag zijn er links en rechs toch vervelende stukken affalt terug te vinden. Hoewel: niet zo slecht als het stuk van gisteren waar de verharding in zijn geheel verdwenen was, het dorp zelf was ook aardig opgebroken: datr maakt het sturen aan het einde van de dag best een uitdaging. Maar dat was gisteren: vandaag zijn de strepen, plakken, vlakken en en putten en kuilen vaak aanwezig.
  We gaan vandaag verder naar boven. In de bravoure van gisteren is Oostenrijk genoemd: zullen we dat vandaag aan gaan tikken? De vertrekken uit Knin en volgen de 1 verder. Via Gracac, Ubdina en Korenica steken we het nationale park in. Het is ondertussen weer lekker sturen in een mooi gebied. Doel twee van de dag is een Lam, met spit in de rug. en vuurschade. De eerste pauze is ter vroeg, de tweede pauze een hele zit. Ruim voor Zabgreb hebben we eindelijk een grill-toko te pakken. Ondertussen hebben we de 1 verder gevolgd en Slunj en Karlovac gepasseerd. En een plek wat ook laat zien hoe het land er nog deels voor staat: de oorlog trekt nog diepe (kogel-)gaten door de historie en landschappen. (En wegen, huizen en wat al dan niet meer?)
  Het eten bij de grill was een waar genot: dat was de moeite waard. Ook zien we daar dat het niet haalbaar is om Oostenrijk aan te tikken: dat wordt een hele zit voor dag 8!
  Daarom wordt besloten om Oostenrijk te schrappen en koers te zetten naar Kutina. Daarvoor moeten we wel eerst door Zagreb steken en via Dugo Selo verder binnendoor te steken. Wat een hele vervelende steek is… Weinig moois, veel gehobbel en bovenal: warm! Geen echte opsteker…
  Geheel in het zweet zetten we de fietsen neer, checken in het hotel Kutina en komen er achter dat 7 juni een lokale feestdag is. De winkels mogen dan wel dicht zijn, de terrassen zijn open en de pizzaria ook: met wat biertjes en een pizza sluiten we de zaak af. Nu de zaak af. En klaar. Op naar de laatste dag!

Digest powered by RSS Digest

Today’s Links

Door , 8 juni 2012
 • Vakantie 2012 – Dag 5 – Viswateren en de rondvaart!

  De nacht was enigzins onrustig, met een aantal zware onweersklappen gaandeweg. En de nodige regen. In de nacht zit die ons niet in de weg, maar helaas zet de regen hardnekkig door. Nog hardnekkiger zijn de kerkklokken die om klokslag-veel zes uur Omis wakker proberen te schudden. Zelfs op de nodige hoogte waar wij ons in bevonden was de klok niet te negeren. Zeven uur was de echte wakker-poging, tijd om echt te aanschouwen dat de regen dit landsdeel nog troostelozer had gemaakt. 
  Op naar het ontbijt, waar juffrouw ontbijtploeg ons op een lijn had gepositioneerd om van het uitzicht te kunnen genieten, wat niet verkeerd gedacht was. Al was ze er al snel achter dat na de schaal hartig beleg de opstelling beter anders had kunnen zijn, typisch… Het ontbijt was goed, de koffie van de Douwende Egberts goed voor menig. Maar de handgemaakte dubbele espresso was helemaal goed: ze kunnen het dus wel, die Kroatanen!
  De tijd wordt gedood met een langzaam ontbijt, een extra omeletje en een additionele espresso. Op het moment dat dat we denken dat we toch wel de zaken moeten gaan pakken worden we bij de receptie opgewacht door de bikkelende uitbater met een heuse filmploeg van de HRT. Want het blijkt dat hier toch echt de eerste liftschacht gemaakt is die is uitgehakt in de rotsen: een unicum. Of wij als geheelonthoudende meute onze nek willen breken en onze bagage naar beneden willen dragen over de 160+ treden terwijl de filmploeg deze toer vast legt. Wij zijn de beroerdste niet en nemen hieraan deel. Met uitzondering van Remco: die is zelf nog niet bijeen gepakt? Met nog een tweede take van halfweg de trap gaan we nog even de 'cave' in waar de lift op uit gaat komen. daar worden we spontaan geinterviewd, alwaar wij onze ster al in aanzien zien steigen. We zullen met naam en  toenaam op de Kroatische TV te aanschouwen zijn! Egbert daarentegen zal volgend jaar nog even de lift komen inspecteren: hulde! Ons niet bellen…
  Met het uitwisselen van wat info komt die ook ten eind, al ontkomt de filmer zelf nog aan een aanslag van de onder handen genomen berg: een stuk steen doet bijna een aanslag op zijn hersenpan.
  We rekenen af, en steken in een keer verder zuidwaarts. Wat een beantwoording van het weer nieuws opleverd: het regent aldaar, tijd om het verdere broeipak aan te trekken om in ieder geval van buiten naar binnen droog te zitten.
  Deze ontpopping doet zich voor nabij Makarska. We zetten de tocht verder voort. Met hier en daar regen, slecht asfalt, drukke lokalen en een algeheel gevoel van: wat doen we hier? De wegwerkzaamheden en slechte stukken asfalt zijn geen feest. Het warme broodje in de middag brengt dan nog een beetje energie, maar de verdere tocht is wat bedompt. 
  Als we de grens oversteken naar Bosnie Herzogawina om uiteindelijk weer terug in Kroatie te belanden, belanden we ook in een andere wereld. Na de grens met zijn Douane-gedoe is het asfalt in een keer voorbeeldig. geen rariteiten, en grote stukken nieuw, nog meurend asfvalt! 
  Als we de volgende grens aantikken met wederom een lokale ongeinterresseerde Douane-dienst belanden we in Kroatie 2.0: het asfvalt is stukken beter. De drukte is er ook. En de manier van rijden lijkt ook anders te zijn… Conflictbeheersing?
  We rijden door tot Dubrovnik waar een tweetal Hotels worden geraadpleegd. Geen plek, er blijkt wat gaande te zijn in Dubrovnik. We besluiten dus verder zuidwaarts te steken en onderweg daar wat te zoeken, wat niet mee blijkt te vallen. In Cilipi worden we in het hotel aldaar terug verwezen naar Plat: daar moet een goed hotel te vinden te zijn.
  We rijden terug en moeten even zoeken om het te vinden. Maar daar, pal aan de zee, ligt het Hotel. Voor weinig! Inchecken, rotzooi droppen, snel de broei van het lijf spoelen: op naar het zwembad aan het water om een biertje te doen! Wat een ongelofelijk uitzicht en ambiance! Schot in de roos: we zitten, en we zitten lekker! Tijd om de avond te gaan genieten van lekker eten en de omgeving!
  En wat voor omgeving: strak aan zee, schitterend weer, eigen zwembad in de achtertuin en een restaurant boven het water… Vakantie is afzien? In ieder geval ver zien: mooie vergezichten!

Digest powered by RSS Digest

Today’s Links

Door , 6 juni 2012
 • Vakantie 2012 – Dag 4 – de warme kant van heet!

  Onze Zimmer-frei-tante, die alles Super vindt, heeft geen ontbijt op haar propgramma staan. Wel koffie. Zegt ze. Terwijl in de naastgelegen Superklein Market het ontbijt wordt ingeslagen regelt zij een pot koffie. Tur viakse koffie. Super! Super-drab…
  Na een voorzichtige koffie-start is het opladen en verder koersen: we moeten de schier-kiezel nog afsturen, wat nog een beste tocht is. Traditie-getrouw is het wennen aan de wegwijzers, zodat een deel vanuit twee zichtpunten aanschouwd kan worden.
  We zetten koers naar Zadar, met een eerste koffiestop is Posedarje. Daar is het wederom zoeken naar het juiste koffie-recept. Koffie is ook hier espresso, maar een American Coffee wordt opgeleukt met een plemp melk? Poging twee met een grande coffee doet wel de truuk. 
  Vanuit Posedarje steken we een stukje de binnenlanden in, richting Novigrad en Smilcic (met veel vleugels op de c). Daar leren we ook een aantal nieuwe fenomenen: asfalt komt in vele gradaties… Het lijkt hier een sport om de rechtdoorgaande wegen redelijk te hebben, maar zodra er een bocht aankomt frezen we die uit. Op dezelfde manier als in onze contreien: maar bij ons gaat er dan een nieuwe laag op. Hier is dat niet het geval, waar je fiets dus lekker dribbelend zijn eigen weg verkiest boven de ingezette koers van de bestuurder: erg rot rijden! en zo herhalen ze dat vaak, heel vaak…
  In de binnenlanderiger gelegen gebieden zie je naast veel keien ook heel veel huizen die nog niet af, nog lang niet af en zelf volledig naar de tsja… knoppen zijn. Overblijfsel van enige conflicten die lokaal hebben plaatsgevonden? Het aanblik daarop is wat neertroostig. Conflictbeheersing lijkt ook een ding te zijn?
  Uiteindelijk steken we via Sukosan door richting de drukke kustweg, de wegen zijn hier beter maar wel heter! 31'C brengt een aardige broei in het pak. Onderweg passeren we Biograd, Pirovac, Sibenik, Marina, Solin tot we in Split belanden. Daar is het even uitzweten en vocht terug gooien: dat is nodig! Besloten wordt om de 300 kilometer vol te maken en de fietsen in Omis op de middenbok te parkeren. Split in was makkelijk, Split uit een hele toer, stijl, stuiterend en tussendoorsteek. Maar uiteindelijk toch op de goede route naar Omis waar het tweede hotel ook de ligplaats wordt voor de nacht! Wel hoog… Heel hoog! De lift is nog in aanbouw, maar gelukkig hoeven we de spullen niet naar boven te zeulen. Een lange trap zonder bepakking later ben je dankbaar dat er een goederen-vervoer-liftje is: wat een klim!
  Uitzicht is wel goed, kamers netjes. Aan snelle douche later is het met een korte sprint naar beneden tijd om het dorp te bezoeken voor een welverdiend biertje en een stevige hap! Uitzicht aan het water is goed, met een hele kudde oeroude Bugatti's die voorbij steken. En een trouwerij op de achtergrond maakt het feest compleet.
  De terugloop is wat minder vast, de weg naar boven met de extra kilo's extra zwaar, en de eerste eindafrekening een hele toer… Blijft fijn om de Kuna's en Euro's heen en weer te zien vliegen. Maar we zijn er uit: we kunnen glad en al naar bed! Op naar dag 5 dus!

Digest powered by RSS Digest

Today’s Links

Door , 4 juni 2012
 • Fwd: Vakantie 2012 – Dag 3

  In het hotel begint de dag al vroeg: 7 uur staat de wekker, maar die krijgt de tijd niet om zijn zegje te doen. De indrukken van de dag er voor hebben de overhand gehad? Of was het het knoflookrijke diner? Bij de buren was er nog niet helemaal leven terug te vinden, tenminste niet bij de stappende meute. Wel was er genoeg leven in de lift, en dat wilde daar nou net niet zijn. Iemand die half tussen de verdiepingen hing liet dat met veel herrie ook weten…
  Het ontbijt was niet een echte traktatie, de koffie was ronduit een wraking! Er is niemand die een poging ondernomen durfde een tweede bakje te kauwen!
  De motoren opzadelen vanuit verdieping 4, Kat op zijn Kroatisch, was de eerste hele toer. Volle bepakking 4 verdiepingen afdalen omdat de lift gebrekkig is laat het eerste zweet ook al uitbreken. 9 uur en de broei staat er al in. Wat is het hier vroeg warm! Heet zelfs!
  Na een ommetje de tank volgooien en op pad! Wederom is de bewegwijzering waardig om drie rondjes rond de kerk te rijden voordat de uiteindelijke koers gevonden wordt. we zetten koers naar/richting Rijeka, waar we plaatsen aantikken met fraaie krulletjes en veertjes op de klinkers danwel medeklinkers. Zoals Rasa: je bent er wel; geweest, maar terugvinden in het vocabualire van het toetsenbord is een onmogelijke opgave. Na Rijeka te hebben doorkruist is de eerste stop Bakarac: hier wordt eindelijk het eerste bakje van de dag geschonken! Waarlijk koffie! Na een espresso als koffie te hebben gekregen was een Caffee Americano een gewone bak koffie! Groot, sterk en goed!
  De ietwat wakkerde onthoudende rijder zette daarna koers richting Jablanac, om niet veel later het veer te missen richting Pag. Dit ligt op een vorm van schiereiland wat eerder aangeraden was om een blik te werpen: was een van de site-seeings van Kroatie! Genietend van de brandende hitte uit het zweetpak is het wachten op het veer. Een veer naar een hele andere wereld… Het lijkt wel of de oversteek een reis naar de maan is: een desolaat landschap, waar werkelijk waar niets groeide. Steen, nog meer steen en een beetje meer steen… Mooi? Nee… Toch willen er mensen wonen. En mensen vermaakt worden!?
  De vroegere mens aldaar vond het nodig stenen te stapelen om muurtjes te vormen. De stenen die opgestapeld waren lieten ruimte voor onkruid… Daarom zie je weer schapen die dat onkruid mogen verwerken tot, ja… Spit? Want in het landschap zie je op vele stekken stekken Grills staan waar een varken danwel lam boven een houtskool-vuurtje een daglang gaar staan te draaien. Klinkt heel erg uitnodigend om na het sea-food eens de tanden in te zetten?!
  In Pag de motoren maar op de standaard geparkeerd, met een Zimmer-frei met voldoende plek verder wordt het tijd om een verdiend biertje te doen in het centrum. Fraulijntje Zimmerfrei weet wel een stek waar we kunnen eten. Maar eten moet zwemmen: de haven biedt een mooie uitvalbasis om een paar fijne biertjes zijn invulling te geven.
  Het eten was een warm welkom en een goede basis om de avond verder in te vullen. 
  Maar om het nu een Culinair hoogtepunt te noemen? Nee… Nog niet!
  Terug in de Zimmer frei is het snel gedaan met de drukte, met een laatste borrel zakt de bende af naar bed, klaar met de dag: op naar de volgende!

Digest powered by RSS Digest

Today’s Links

Door , 4 juni 2012
 • Toer 2012 – Dag 1 en 2

  De dag dat we zouden vertrekken stond al even vast, maar het bijbehorende tijstip was pas een week vooraf bekend gemaakt. Je moet ook niet te veel te ver vooruit willen plannen.
  Het plan om rond 12:00 in Andel samen te scholen om na een bakkie leut koers te zetten naar Dusseldorf was ruim genoeg gemaakt, het weer op de betreffende vrijdag liet enige ruimte voor verbetering… Na een paar bajkes pauze-koffie worden alsnog de stoute schoenen en het regenpak door 75% aangetrokken om naar Dusseldorf af te reizen. 
  Het is niet al te lastig om via Eindhoven en Venlo middels een pauze en omweggetje via Duisberg in Dusseldorf te geraken. Daar is het even zoeken waar het laadperron van de Bundesbahn is, want al zijn we vaker daar opgestapt: on s fotograsfische geheugen laat enige gaten zien in de plaatbepaling… Na enig zoeken vinden we alsnog de oprit naar de autoslaaptrein, om daar te zien dat het grote aanbod aan uitgelubberde Duitse motor(r/l)ijders de incheck danig vertragen. De motoren worden uiteindelijk op de trein gezet, samen met een brullende groep 'Living' Duitsers, waar het plezier vasn motorrijden al enige tijd op de bnk zit.
  In de Coupe aangekomen blijkt al snel dat de catering in de Deutsche Bundesbahn verkeerd gerangeerd is, en achteruit gegaan is: geen diner en zelf op jacht naar wat drinken!
  Gelukkig is dat laatste maar 3 treinstellen wandelen, wat er voor zorgt dat de inspanning minstens met een factor 2 wordt gehalveerd. het Fransiskaner biertje wat we eerder eens zijn misgereden wordt nu als tweede inkopper ingeschonken. Blij dat we de vorige keer verder moesten om te kunnen en mogen crashen!
  De avonden nacht schudt de ingezetenen van de Coupe aardig in en door de war: Warth lijkt een ware broeiplaats te zijn geworden?! Nog voor het licht is het grootste deel al weer wakker geweest. Rond half acht gaat de retteketet-courgette echt wakker worden om de lunch van schtipt 10 minuten over de afgesproken tijd van 08:00 uur geschonken te worden.
  De avond in de coupe wordt vanzelf nacht, en de geheelonthouders gaan van zelf op horizontaal. 
  De zaterdag begint in etappes, maar de echte aanzet is rond half acht. Het ontbijt wordt uitgeserveerd, wild is het niet. Anderhalf broodje danwel croissantje verder laat de bepertke mogelijkheden zien.
  Als de trein dan rond kwart over tien op zijn eindbestemming in Triest beland duurt het nog tot half twaalf voordat de motoren van de trein kunnen geloodst. Dan begint de kennismaking met de route-voorzieningen in Slovenie en Kroatie…Die ontbreken nogal eens… Na wat omzwervingen rond Trieste wordt uiteindelijk echt koers gezet naar ht zuiden. De eerdere pogingen om naar Koper te sturen gingen na poging 3 goed. 
  Als we dan uiteindelijk vanuit Trieste vetrekken blijkt Slovenie met zijn slechte bewegwijzering een aardig dilemma te vormen om zonder vignet naar Kroatie te reizen. De juiste weg wordt alsnog gevonden. waardoor we wat vertraagd de tocht naar Kroatie vinden. Via Koper, Umag, een fraaie doorsteek bij Tar, Porec, Vrsar, Bale belanden we in Pula. Aan de kust! Zullen we hier aan de vis kunnen? We kunnen hem in ieder geval laten zwemmen!
  Hoewel de gereden kilometers niet erg wild zijn, is dat het ongeoefende gevoel dat we hebben heel eind meer…

Digest powered by RSS Digest

Panorama Theme by Themocracy